A A A K K K

Фонд держмайна та ЄБРР обговорили перспективи великої приватизації

Команда Фонду державного майна України провела робочу зустріч з Наталією Лакорзаною, Директоркою сектора природних ресурсів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), для обговорення ходу великої приватизації в Україні. Сторони розглянули можливості поглиблення співпраці задля забезпечення успішного проведення аукціонів та залучення ефективних інвесторів.

Представники Фонду презентували топ 5 об’єктів, серед яких готель «Україна» та підприємства титанової галузі. 

Особливу увагу було приділено Об’єднаній гірничо-хімічній компанії (ОГХК) як стратегічно важливому активу для української промисловості. Онлайн-аукціон вже анансовано - він відбудеться 9 жовтня в електронній торговій системі Прозорро.Продажі. 

ЄБРР виявив значний інтерес до фінансування таких великих промислових об’єктів після приватизації. Важливо, що для забезпечення прозорості та залучення надійних інвесторів, термін подання пропозицій для ОГХК був продовжений, що дозволить потенційним покупцям провести повноцінну незалежну перевірку (Due Diligence).

«Україна прагне залучити іноземні інвестиції та пришвидшити економічні реформи», – зазначила заступниця Голови ФДМУ Оксана Осьмачко. – «Приватизація цих стратегічних об’єктів допоможе залучити ефективних інвесторів, які зможуть модернізувати підприємства та підвищити конкурентоспроможність України на світовому ринку».

Вперше велика приватизація відбуватиметься повністю онлайн через платформу Прозорро.Продажі. Це забезпечує рівні умови для всіх учасників та підвищує прозорість процесу. Завдяки онлайн-аукціонам ФДМУ очікує залучити ширше коло інвесторів та досягти найкращих результатів для української економіки.

Сторони домовилися про подальшу співпрацю та обмін інформацією для успішної реалізації програми приватизації в Україні.

Довідково: Європейський банк реконструкції та розвитку є одним з найбільших інституційних інвесторів в Україні. Станом на 1 липня 2024 року, ЄБРР профінансував в Україні 574 проєкти на загальну суму 19,55 млрд євро. У державному секторі наразі реалізується 10 спільних проєктів загальною вартістю 2,115 млрд євро.