A A A K K K

Аналіз регуляторного впливу проекту наказу Фонду державного майна України “Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства лісового господарства України, Фонду державного майна України від 28 серпня 1996 року № 107/1040”

від 25 квітня 2012 р.

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ

проекту наказу Фонду державного майна України

“Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства лісового господарства України, Фонду державного майна України від 28 серпня 1996 року № 107/1040”

 

1. Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується розв’язати шляхом державного регулювання господарських відносин

Проект наказу Фонду державного майна України “Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства лісового господарства України, Фонду державного майна України від 28 серпня 1996 року № 107/1040” розроблено у зв’язку з набранням чинності Закону України “Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 2012 - 2014 роки” від 13.01.2012 № 4336-VI та внесенням змін до Законів України “Про приватизацію державного майна” та “Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі”.

Наказ Міністерства лісового господарства України, Фонду державного майна України від 28.08.1996 № 107/1040 “Про затвердження Положення про приватизацію переробних підприємств лісового господарства”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 20.09.1996 за № 547/1572, було розроблено відповідно до Закону України “Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі”, постанови Кабінету Міністрів України від 12.06.1996 № 638 “Про підприємства, що приватизуються з урахуванням особливостей, визначених законодавством для агропромислового комплексу”, доручення Кабінету Міністрів України від 15.07.1996 № 11065/2 з метою врегулювання порядку перетворення в процесі приватизації переробних та інших обслуговуючих підприємств лісового господарства у акціонерні товариства.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.06.1996 № 638 “Про підприємства, що приватизуються з урахуванням особливостей, визначених законодавством для агропромислового комплексу” була розроблена на виконання статті 26 Указу Президента України від 19.03.1996 № 194 “Про завдання та особливості приватизації майна у 1996 році”, який втратив чинність з 01.01.1997 у зв’язку із закінченням строку його дії.

Разом з цим, Положення про застосування способів приватизації майна державних підприємств, затверджене наказом Фонду державного майна України від 04.02.1993 № 56 (із змінами) також втратило чинність згідно з наказом Фонду державного майна України від 31.03.2004 № 628.

Також необхідно зауважити, що процедура, яка викладена у Положенні про приватизацію переробних підприємств лісового господарства, щодо поділу чи відокремлення структурних підрозділів неосновного профілю лісогосподарських підприємств на сьогодні врегульована як  передприватизаційна підготовка підприємств.

Відповідно до статті 15 Закону України “Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі” приватизація майна переробних підприємств лісового господарства незалежно від вартості їх майна (але не менше необхідної для створення статутного капіталу акціонерного товариства згідно з законодавством України) проводиться шляхом перетворення їх у акціонерні товариства у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (постанова Кабінету Міністрів України від 11.09.1996 № 1099 (із змінами та доповненнями), з урахуванням вимог Закону України “Про приватизацію державного майна”.

Ураховуючи вищевикладене, наказ Міністерства лісового господарства України, Фонду державного майна України від 28.08.1996 № 107/1040 “Про затвердження Положення про приватизацію переробних підприємств лісового господарства”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 20.09.1996 за № 547/1572, має бути визнано таким, що втратив чинність.

2. Визначення цілей державного регулювання

Метою розроблення Фондом державного майна України проекту регуляторного акта “Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства лісового господарства України, Фонду державного майна України від 28 серпня 1996 року № 107/1040” є необхідність приведення процедури приватизації майна переробних підприємств лісового господарства у відповідність до норм законодавчих та нормативно-правових актів з питань приватизації.

3. Визначення та оцінка усіх прийнятних альтернативних способів досягнення встановлених цілей з аргументацією переваг обраного способу

Під час розроблення проекту наказу “Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства лісового господарства України, Фонду державного майна України від 28 серпня 1996 року № 107/1040” було розглянуто три альтернативні способи досягнення встановлених цілей.

1. Залишити чинним існуюче Положення про приватизацію переробних підприємств лісового господарства. Але, цей спосіб не враховуватиме існуючих норм чинного законодавства з питань приватизації, які врегульовують процедуру реформування переробних підприємств лісового господарства.

На підставі вищевикладеного, можна зробити висновок, що від даної альтернативи необхідно відмовитися.

2. Державне регулювання здійснити шляхом внесення змін до наказу Міністерства лісового господарства України, Фонду державного майна України від 28 серпня 1996 року № 107/1040 “Про затвердження положення про приватизацію переробних підприємств лісового господарства”.

Зазначений спосіб неприйнятний з огляду на втрату чинності та прийняття нових актів законодавства, що здійснювалось у період після прийняття наказу Міністерства лісового господарства України, Фонду державного майна України від 28 серпня 1996 року № 107/1040 “Про затвердження положення про приватизацію переробних підприємств лісового господарства”.

3. Розроблення проекту наказу “Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства лісового господарства України, Фонду державного майна України від 28 серпня 1996 року № 107/1040”.

Цей спосіб, на даний момент, є найбільш прийнятним, оскільки норми викладені у Положенні про приватизацію переробних підприємств лісового господарства, врегульовані Законом України “Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі”, постановою Кабінету Міністрів України від 11.09.1996 № 1099 “Про затвердження Порядку перетворення у процесі приватизації державних, орендних підприємств і підприємств із змішаною формою власності в акціонерні товариства”.

Тому, єдиним прийнятним способом забезпечення досягнення цілей уважаємо прийняття наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України, Фонду державного майна України “Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства лісового господарства України, Фонду державного майна України від 28 серпня 1996 року № 107/1040”.

4. Опис механізмів і заходів, які забезпечать розв’язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта

Досягнення позитивного результату можливе шляхом прийняття даного регуляторного акта.

Проект регуляторного акта спрямований на приведення процедури приватизації майна переробних підприємств лісового господарства у відповідність до норм законодавчих та нормативно-правових актів з питань приватизації.

5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта та оцінка можливості впровадження та виконання вимог регуляторного акта

Впливу зовнішніх факторів на дію регуляторного акта не очікується.

Досягненням установлених цілей, у разі прийняття запропонованого регуляторного акта, буде застосування єдиного нормативного забезпечення в процесі приватизації переробних підприємств лісового господарства згідно з чинним законодавством.

Реалізація запропонованого регуляторного акта не потребує додаткових матеріальних та фінансових витрат з Державного бюджету України.

Негативних наслідків, у зв’язку з прийняттям  запропонованого регуляторного акта, не очікується.

Опис прогнозованих вигод та витрат у разі прийняття регуляторного акта:

Об’єкт впливу

Вигоди

Витрати

Інтереси держави

Приведення у відповідність до чинного законодавства процедури приватизації майна переробних підприємств лісового господарства.

 

Додаткові витрати відсутні

Суб’єкти господарювання

 

Можливість застосування єдиного нормативного забезпечення в процесі приватизації переробних підприємств лісового господарства згідно з чинним законодавством.

Додаткові витрати відсутні

Кількісні показники результативності, вигоди та витрат від прийняття регуляторного акта оцінити не можливо, оскільки його норми не впливають на фінансові результати господарської діяльності.

6. Визначення очікуваних результатів прийняття регуляторного акта

Прийняття наказу Міністерства аграрної політики і продовольства України, Фонду державного майна України “Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства лісового господарства України, Фонду державного майна України від 28 серпня 1996 року № 107/1040” сприятиме застосуванню єдиного нормативного забезпечення в процесі приватизації переробних підприємств лісового господарства згідно з чинним законодавством.

7. Обґрунтування запропонованого строку чинності регуляторного акта

Строк дії акта не обмежений у часі.

8. Визначення показників результативності регуляторного акта

У разі прийняття наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України, Фонду державного майна України “Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства лісового господарства України, Фонду державного майна України від 28 серпня 1996 року №107/1040”, процедуру приватизації майна переробних підприємств лісового господарства буде приведено у відповідність до норм законодавчих та нормативно-правових актів з питань приватизації, що дасть змогу посилити контроль з боку державних органів приватизації за процесом приватизації, що зумовить позитивні наслідки як для держави, так і для суб’єктів господарювання.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання з основних положень чинного законодавства щодо приватизації майна переробних підприємств лісового господарства високий.

9. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта в разі його прийняття

Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України, Фонду державного майна України “Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства лісового господарства України, Фонду державного майна України від 28 серпня 1996 року №107/1040”, у разі його прийняття, не потребуватиме відстеження результативності регуляторного акта.

Аналіз регуляторного впливу підготовлено Управлінням з питань реформування власності Департаменту планування процесів приватизації та реформування власності Фонду державного майна України (01601, м. Київ, вул. Кутузова, 18/9, тел.200-30-51).

 

Голова Фонду                                                     О. Рябченко