A A A K K K

Про порядок здійснення контролю за виконанням зобов’язань,  визначених умовами договорів купівлі-продажу об’єктів, приватизація яких здійснюється  на підставі рішень Кабінету Міністрів України

від 25 квітня 2012 р.

  

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від «____»__________2012 р.     №

Київ

Про порядок здійснення контролю за виконанням зобов’язань,  визначених умовами договорів купівлі-продажу об’єктів, приватизація яких здійснюється  на підставі рішень Кабінету Міністрів України

   Відповідно до статті 27 Закону України «Про приватизацію державного майна» Кабінет Міністрів України постановляє:

   1. Затвердити Порядок здійснення контролю за виконанням зобов’язань,  визначених умовами договорів купівлі-продажу об’єктів, приватизація яких здійснюється на підставі рішень Кабінету Міністрів України (додається).

   2. Фонду державного майна України щокварталу в термін до 15 числа місяця, що настав за звітним кварталом, інформувати Кабінет Міністрів України про результати проведеного контролю за виконанням зобов’язань, визначених  умовами договорів купівлі-продажу по підприємствах, приватизація яких здійснювалась на підставі рішень  Кабінету Міністрів України.

   3. Визнати такою, що втратила чинність, постанову  Кабінету Міністрів України від 12 вересня 1997 р. № 1012 “Про порядок контролю за діяльністю підприємств, приватизація яких здійснюється за погодженням з Кабінетом Міністрів України”  (Офіційний вісник України, 1997 р., № 38, ст. 5).

 

Прем’єр-міністр України                                             М. Азаров

                                                               

          Затверджено

                                                                                                  постановою Кабінету Міністрів України

                                                             від «___»______________2012 р.

 

Порядок

здійснення контролю за виконанням зобов’язань,  визначених умовами договорів купівлі-продажу об’єктів,  приватизація яких здійснюється  на підставі рішень Кабінету Міністрів України.

   1. Цей Порядок визначає механізм здійснення контролю за станом виконання зобов’язань,  визначених умовами договорів купівлі-продажу об’єктів, приватизація яких здійснюється на підставі рішень Кабінету Міністрів України (далі - договір купівлі-продажу).  

   2. Фонд державного майна України (далі - Фонд) при укладенні договору купівлі-продажу забезпечує включення до нього зобов’язань, що були визначені умовами продажу.

   3. У разі, коли строк виконання зобов’язань не визначений умовами продажу об’єкта приватизації, застосовується п’ятирічний строк їх виконання.

   4. Фонд здійснює контроль за станом виконання зобов’язань,  визначених умовами договорів купівлі-продажу. У разі необхідності Фонд має право залучати органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування (за їх згодою). 

   5. Фонд здійснює контроль згідно з графіками, які затверджуються наказами Фонду.

   6. Періодичність контролю за виконанням зобов’язань, визначених умовами договорів купівлі-продажу, встановлюється з урахуванням строків виконання таких зобов’язань, але не менш ніж один раз на рік.

   7. Контроль за виконанням зобов’язань, визначених умовами договорів купівлі-продажу, проводиться як шляхом здійснення перевірок безпосередньо на об’єкті приватизації або підприємстві, пакет акцій якого був об’єктом приватизації, так і шляхом аналізу документів, що надаються власником на письмовий запит Фонду.

   8. Організація заходів, необхідних для проведення контролю за виконанням зобов’язань, визначених умовами договорів купівлі-продажу, здійснюється Фондом  відповідно  до затвердженого ним порядку.

   9. При здійсненні контролю за станом виконання зобов’язань, визначених умовами договору купівлі-продажу,  Фонд зобов’язаний забезпечити:

   - повне, об’єктивне та неупереджене здійснення контролю за  станом виконання зобов’язань, визначених умовами договору купівлі-продажу;

   - дотримання ділової етики у взаємовідносинах з представниками власника та підприємства;

   - невтручання і неперешкоджання здійсненню господарської діяльності на підприємстві, яке було об’єктом приватизації або пакет акцій якого був об’єктом приватизації;

   - нерозголошення комерційної таємниці, що стала відома у ході проведення контролю;

   - ознайомлення власника з результатами контролю за станом виконання зобов’язань, визначених  умовами договору купівлі-продажу;

   - урахування положень Закону України «Про акціонерні товариства» при оцінці стану виконання зобов’язань, реалізація яких передбачена в рамках корпоративних прав, набутих за договором купівлі-продажу.

   10. За результатами перевірки виконання зобов’язань, визначених умовами договору купівлі-продажу, складається акт перевірки за формою, затвердженою Фондом.

   Акт перевірки складається у двох примірниках. Один примірник надається власнику об’єкта приватизації, один-зберігається у Фонді. У разі незгоди власника об’єкта приватизації з висновками, наведеними в акті перевірки, він має право підписати його із зауваженнями, які обов’язково долучаються до акта перевірки.

   11. Результати перевірки, викладені в акті перевірки, можуть бути оскаржені власником об’єкта приватизації в установленому законом порядку.

   12. Фонд у разі встановлення фактів невиконання або неналежного виконання умов договору купівлі-продажу повинен забезпечити вжиття передбачених законодавством заходів стосовно примусового виконання умов договору та стягнення штрафних санкцій.

   При встановленні фактів невиконання або неналежного виконання виключних умов договору купівлі-продажу Фонд здійснює передбачені законодавством заходи щодо розірвання договору купівлі-продажу та повернення  об’єкта приватизації у державну власність.