A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту змін до Положення про порядок видачі сертифікатів суб’єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 14 березня 2002 року № 479, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28 березня 2002 року за № 312/6600

від 17 грудня 2012 р.

П О Я С Н Ю В А Л Ь Н А    З А П И С КА
до проекту змін до Положення  про порядок видачі сертифікатів суб’єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 14 березня 2002 року  № 479,   зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28 березня 2002 року  за № 312/6600

1. Обгрунтування   необхідності  прийняття змін

Законом України  від 2 жовтня  2012 року №5410-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо необхідності обов‘язкового надання витягів та виписок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» внесено зміни до  статті 19 Закону про оцінку. Так, з переліку документів, які  суб‘єкт господарювання має подавати до Фонду державного майна України для  отримання сертифіката суб‘єкта оціночної діяльності,  виключено виписку або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до наказу Міністерства юстиції України  від 19 серпня 2011 року  №2009/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України  23 серпня 2011 року за №998/19736, відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців можливо отримати на веб-сайті Єдиного державного реєстру, технічним адміністратором якого є Державне підприємство «Інформаційно-ресурсний центр».            

Згідно з вимогами зазначеного вище Закону України від 2 жовтня  2012 року  №5410-VI, а також  відповідно до  Плану організації виконання Закону України  від 2 жовтня  2012 року №5410-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо необхідності обов‘язкового надання витягів та виписок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», схваленого на засіданні Кабінету Міністрів України  21 листопада 2012 року  (протокол №90), міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади  необхідно привести власні нормативно-правові акти у відповідність із  вказаним  Законом України.

З огляду на вищезазначене, а також з метою спрощення процедури отримання  сертифікатів суб‘єктів оціночної діяльності та максимального застосування систем електронного документообігу при видачі документів дозвільного характеру,  необхідно внести відповідні зміни до нормативно-правового акта, що регулює процедуру видачі сертифікатів суб‘єктів оціночної діяльності,  - Положення про порядок видачі сертифікатів суб‘єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом Фонду державного майна України  від  14 березня 2002 року  №479, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28 березня 2002 року  за  № 312/6600.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою внесення  змін до Положення про порядок видачі сертифікатів суб‘єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом Фонду державного майна України  від 14 березня 2002 року  № 479, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України  28 березня 2002 року  за № 312/6600, є приведення  його у відповідність до  Закону України  від 2 жовтня  2012 року №5410-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо необхідності обов‘язкового надання витягів та виписок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Внесення змін до  вищевказаного Положення сприятиме спрощенню процедури видачі сертифікатів суб‘єктів оціночної діяльності, оскільки громадянам України не потрібно буде подавати до Фонду державного майна України виписки та витяги з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

3. Правові аспекти

Правовою підставою розроблення  нормативно-правового акта є Закон України від 2 жовтня  2012 року №5410-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо необхідності обов‘язкового надання витягів та виписок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація нормативно-правового акта не потребує додаткових коштів з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект зміни потребує погодження з Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку  підприємництва. Проект зміни підлягає правовій експертизі, що проводиться Міністерством юстиції України.

6. Регіональний аспект

         Проект нормативно-правового акта не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

     У проекті нормативно-правового акта відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8.  Громадське обговорення

     Відповідно до статті 9 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” та з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об‘єднань проект нормативно-правового акта разом з повідомленням про його оприлюднення та аналізом регуляторного впливу розміщений на офіційному сайті Фонду державного майна України  для одержання зауважень і пропозицій.

    Таким чином, Фонд державного майна України вжив максимально вичерпних заходів для оприлюднення проекту зазначеного нормативно-правового акта з метою забезпечення широкого громадського обговорення його положень.

 

9. Позиція соціальних партнерів

Проект змін  не стосується соціально-трудової сфери.

10. Прогноз результатів

Внесення змін до Положення про порядок видачі сертифікатів суб‘єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом Фонду державного майна України  від 14 березня 2002 року  №479, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України  28 березня 2002 року  за №312/6600, буде сприяти спрощенню процедури видачі сертифікатів суб‘єктів оціночної діяльності (зокрема, заощадженню часу та коштів під час підготовки суб‘єктами господарювання необхідного пакета документів). Прийняття нормативно-правового акта сприятиме реалізації основних принципів  політики уряду в сфері надання платних адміністративних послуг органами виконавчої влади, зокрема, щодо  забезпечення  доступності названих вище послуг.

 

Начальник Управління         

з питань оціночної діяльності                                         Л.Тимощик