A A A K K K

Пояснювальна записка до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Методики оцінки об’єктів оренди»

від 7 травня 2012 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Методики оцінки об’єктів оренди» 

 

Розробник: Фонд державного майна України

1. Обґрунтування необхідності прийняття нормативного акта

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Методики оцінки об’єктів оренди»  (далі – проект постанови), розроблений з метою приведення зазначеної Методики у відповідність до норм Закону України «Про Фонд державного майна України».

2. Мета і шляхи її досягнення

Проект постанови розроблено з метою забезпечення реалізації передбачених статтею 5 Закону України «Про Фонд державного майна України» повноважень Фонду державного майна України у сфері оцінки орендованого майна, посилення контролю держави і комунальних власників за процесами оцінки державного і комунального майна  та підвищення ефективності орендних відносин. Запропонованими змінами, зокрема, передбачається, що:

незалежно від того, хто є орендодавцем майна, у разі передачі в оренду нерухомого майна та майна, що не увійшло до статутного капіталу господарських товариств, утворених в процесі приватизації (корпоратизації), суб'єкт оціночної діяльності - суб'єкт господарювання для проведення незалежної оцінки визначається, договір про проведення незалежної оцінки укладається, звіт про незалежну оцінку рецензується і за наявності позитивного загального висновку рецензента про відповідність такого звіту вимогам нормативно-правових актів з питань проведення оцінки висновок про вартість майна затверджується орендодавцем, визначеним в абзацах другому і третьому статті 5 Закону України "Про оренду державного та комунального майна (зміни до пп. 19 і 22);

акт оцінки майна, що передається в оренду, рецензується і, за наявності позитивного загального висновку рецензента про відповідність акта вимогам нормативно-правових актів з питань проведення оцінки, затверджується орендодавцем, визначеним в абзацах другому і третьому статті 5 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (зміни до п.21, додатку 1 і додатку 2 до Методики).

3. Правові аспекти

У даній сфері суспільних відносин діють Закони України «Про оренду державного та комунального майна», «Про Фонд державного майна України», «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту постанови не потребує додаткових фінансових, матеріальних та інших витрат.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови потребує погодження з Міністерством фінансів, Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Міністерством юстиції

6. Регіональний аспект

Проект постанови має загальнодержавний характер та не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

Проект постанови не містить ризиків вчинення корупційних правопорушень та не потребує проведення антикорупційної експертизи.

8. Громадське обговорення

Проект постанови було оприлюднено з метою одержання зауважень та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань згідно з вимогами Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

9. Позиція соціальних партнерів

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери та не потребує залучення до його опрацювання уповноважених представників від всеукраїнських профспілок, їх об'єднань та всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців.

10. Аналіз регуляторного впливу.

Проект постанови є регуляторним актом і потребує погодження з Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

11. Прогноз результатів

Прийняття проекту постанови забезпечить реалізацію передбачених статтею 5 Закону України «Про Фонд державного майна України» повноважень Фонду державного майна України у сфері оцінки орендованого майна, посилення контролю держави і комунальних власників за процесами оцінки державного та комунального майна  та підвищення ефективності орендних відносин.

 

Голова  Фонду                                                                                О. Рябченко 

____ ____________ 2012 р