A A A K K K

Пояснювальна записка проекту наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до Порядку надання орендарю згоди орендодавця державного майна на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого державного майна»

від 16 травня 2012 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА  ЗАПИСКА
проекту наказу Фонду державного майна України
«Про внесення змін до Порядку надання орендарю згоди
орендодавця державного майна на здійснення невід’ємних
 поліпшень орендованого державного майна»

 

Розробник: Фонд державного майна України.

1. Обґрунтування необхідності прийняття нормативного акта.

Проект наказу Фонду державного майна України «Про внесення змін до Порядку надання орендарю згоди орендодавця державного майна на здійснення невід’ємних  поліпшень орендованого державного майна» розроблений з метою узгодження зазначеного Порядку зі ст.31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17 лютого 2011 р. № 3038-VI та пунктами 14 і 15 Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 року № 560 «Про затвердження Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Зазначена норма Закону передбачає експертизу проектів будівництва об’єктів, які належать до IV і V категорій складності, а зазначені норми Порядку - експертизу  кошторисної частини проектів будівництва об’єктів, які належать до  I- III категорій складності.

2. Мета і шляхи її досягнення.

Проект наказу розроблено з метою врахування при розгляді звернень орендарів стосовно надання їм згоди орендодавця державного майна на здійснення невід’ємних  поліпшень орендованого державного майна вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17 лютого 2011 р. № 3038-VI та Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 року № 560 в частині експертизи кошторисної частини проектної документації на здійснення невід’ємних поліпшень.

Проектом наказу, зокрема. передбачається:

надання орендарем орендодавцю звіту за результатами експертизи кошторисної частини проектної документації на здійснення невід’ємних поліпшень;

здійснення зазначеної експертизи незалежно від того, за рахунок яких коштів фінансуються зазначені поліпшення;

першочергове використання для здійснення поліпшень, які збільшують вартість орендованого державного майна, амортизаційних відрахувань на орендоване державне майно.

3. Правові аспекти.

У даній сфері суспільних відносин діють Закони України «Про оренду державного та комунального майна» та «Про регулювання містобудівної діяльності», постанова Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 року № 560.

4. Фінансово-економічне обґрунтування.

Реалізація проекту наказу не потребує додаткових фінансових, матеріальних та інших витрат.

5. Позиція заінтересованих органів.

Проект наказу потребує розгляду Міністерством юстиції для надання правового висновку.

6. Регіональний аспект.

Проект наказу має загальнодержавний характер та не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції.

Проект наказу не містить ризиків вчинення корупційних правопорушень та не потребує проведення антикорупційної експертизи.

8. Громадське обговорення.

Проект наказу було оприлюднено з метою одержання зауважень та пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань згідно з вимогами Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

9. Позиція соціальних партнерів.

Проект наказу не стосується соціально-трудової сфери та не потребує залучення до його опрацювання уповноважених представників від всеукраїнських профспілок, їх об’єднань та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців.

10. Аналіз регуляторного впливу.

Проект наказу є регуляторним актом і потребує погодження з Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

11. Прогноз результатів.

Прийняття проекту наказу забезпечить врахування при розгляді звернень орендарів стосовно надання згоди орендодавця державного майна на здійснення невід’ємних  поліпшень орендованого майна вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (в редакції від 22 грудня 2011 р. та Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 року № 560 в частині експертизи кошторисної частини проектної документації на здійснення невід’ємних поліпшень.

 

Заступник Голови Фонду                                                                   І. Хотей