A A A K K K

Повідомлення про оприлюднення проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін у додаток 1 до Порядку передачі в оренду державного та комунального майна»

Повідомлення
про оприлюднення проєкту постанови Кабінету Міністрів України
«Про внесення змін у додаток 1 до Порядку передачі в оренду державного та комунального майна»

Відповідно до вимог статті 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» Фондом державного майна України повідомляється про оприлюднення на сайті Фонду державного майна України проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін у додаток 1 до Порядку передачі в оренду державного та комунального майна» (далі – проєкт постанови)з метою отримання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб.

Проєкт постанови розроблено з метою доповненняпереліку документів, що подаються потенційними орендарями державного та комунального майна для отримання в оренду майна без проведення аукціону, в зв’язку з прийняттям Закону України «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій» (далі – Закон) та постанови Кабінету Міністрів України від 19.01.2024 № 66 «Про внесення змін до Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» (далі – Постанова).

Законом доповнено статтю 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» частиною третьою, якою передбачено, що забороняється передавати державне та/або комунальне майно в безоплатне користування або позичку, або оренду іноземній релігійній організації, діяльність якої в Україні заборонена відповідно до статті 3 Закону України «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», та юридичним особам, власником, учасником яких є така іноземна релігійна організація, а також релігійним організаціям, діяльність яких не допускається відповідно до статті 51 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

У зв’язку з цим виникла необхідність отримання інформації від потенційного орендаря, що він не належить до зазначених вище організацій.

Крім того, на підставі Постанови втратила чинність постанова Кабінету Міністрів України від 17.06.2009 № 597 «Про затвердження Порядку визначення обсягу книжкової продукції державною мовою, підготовка, випуск та/або розповсюдження якої здійснюються вітчизняними видавництвами і підприємствами розповсюдження книжкової продукції, для укладення договорів оренди приміщень».

Оскільки частиною другою статті 15  Закону України «Про оренду державного та комунального майна» передбачено, щоправо на отримання в оренду державного та комунального майна, що не міститься в Переліку першого типу, без аукціону мають вітчизняні видавництва та підприємства книгорозповсюдження, що забезпечують підготовку, випуск та (чи) розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою,то виникла необхідність отримання інформації від компетентних органів щодо підтвердження обсягу книжкової продукції державною мовою,а також про відсутність порушень потенційним орендарем частин четвертої та п’ятої  статті 26 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

З цією метою проєктом Постанови пропонується отримувати інформацію державної установи у сфері видавничої справи та інформаційної діяльності, заснованої на державній власності, метою діяльності якої є державна бібліографічна реєстрація та централізована каталогізація всіх видів видань, випущених в Україні, щодо кількості виданих вітчизняним видавництвом примірників українською мовою та їх відсотка до загальної кількості (за винятком видань рекламного та еротичного характеру). Наразі такі функції згідно зі статутом виконує Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова».

Також пропонується отримувати інформацію Уповноваженого із захисту державної мови або його представника про відсутність адміністративних стягнень за порушення потенційним орендарем частин четвертої та п’ятої  статті 26 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Крім того,пропонується отримувати інформацію потенційного орендаря про усунення порушень (у разі їх наявності) чи відсутність виявлених порушень частин четвертої та п’ятої статті 26 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови просимо надсилати на адресу: 01133, м. Київ, вул. Генерала Алмазова, 18/9, Фонд державного майна України, Департамент оренди та розпорядження державним майном. Адреса електронної пошти: s.avramenko@spfu.gov.ua.

 

 

Проєкт постанови

Зміни

Порівняльна таблиця

Пояснювальна записка

Аналіз регуляторного впливу